Valokuvaaja Risto Kuittinen

Kuva lehdessä ja sitä seuraava analyysi

Kirjoitin pienen jutun/uutisen Karjalan Heilin 16.12.12 ilmestyneeseen numeroon. Juttu käsitteli tehtaan laajennusta Kontiolahdella ja voit lukea sen Heilin verkkoversiosta (sivu 5). Jutun sisältöön en ehkä mene sen kummemmin. Mutta se siitä pitää sanoa, että alle vuorokauden varoitusajalla sekä ilman lehdistötiedotetta (olin siinä luulossa, että saisin lehdistötiedotteen taustatiedoksi) jutusta tuli ”ekaksi kirjoitukseksi” ihan hyvä. Taittovaiheessakaan tekstistä ei tippunut paljoa pois, kappalejärjestystä oli mietitty vähän uusiksi ja parempaan suuntaan.

Mukavaa siinä oli tietenkin se, että pääsin myös kuvaamaan juttua varten. Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että kuvatekstissä lukee ”Kuvat ja kuvankäsittely: Risto Kuittinen”, mutta kuvia ei ole kuin yksi. Kyseessä ei ole kirjoitusvirhe. Selitänpä asiaa muutamalla kuvalla:

Eli kuva on kahden eri kuvan yhdistelmä, jonka takia ”käsitelty”-leima onkin paikallaan. Ja kun uutisesta on kyse, niin kuvan oikeellisuudesta ja totuudesta täytyy pitää huolta. Käsittelystä ilmoittaminen kuitenkin tuo ilmoille epäilyksen, että mitä kaikkea kuvasta on muutettu, lisätty tai poistettu. Tässä tapauksessa ei mitään. Kiersin vain tällä tekniikalla kameran/objektiivin teknistä rajoitusta: objektiivin polttoväli on 28mm, joten mikään superlaajakulma se ei ole. Kahden kuvan yhdistelmä vastaa kuvakulmaltaan noin 20mm optiikkaa (vaakasuunnassa).

Eihän tästä mitään kuvaskandaalia saa aikaiseksi, mutta tulen usein miettineeksi kuvien oikeellisuutta tai totuusarvoa. Minulle on itsestään selvää, että kuvat (ja muutkin median välittämät asiat) ovat vain jonkin tahon (toimittaja/toimitus) tulkintoja. Kuvaustilanteessa kuvan rajaus on ensimmäisiä ”kuvankäsittelyjä”, joita tehdään. Kameravalmistajan insinöörit kirjoittavat koodinpätkän, joka tulkitsee kameran kennon dataa ja päättää onko kuvattava asia punainen vai sininen. Näistä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, vaikka kaikki nykyaikana julkaistut kuvat ovat käsiteltyjä. Ehkä kuvankäsittelyn kysymys onkin filosofinen, eikä kameratekninen.

Jutun kyljessä olleessa kuvassa ei ollut mitään lavastettua, vaan tilanne oli oikeasti se, että tehtaanjohtaja esitteli tiloja yleisölle. Aiemmassa tilanteessa pyysimme kuvan ihmisiä tutkimaan tehtaan piirustuksia pöydän ääressä. Perinteiseltä kuulostava kuva, joita saattaa hyvinkin nähdä lehdissä. Ilman toimittajia kuvan ihmiset eivät välttämättä olisi asettautuneet juuri näin, tai levitelleet papereita pöydälle. Kahvikupitkin siivottiin pois. Käytin vielä salamavaloa kuvatessa ja lisäsin kontrastia jälkikäteen.

Kuvitus Heiliin

Onko tämä kuva käsitellympi kuin ensimmäinen?

Trackback from your site.

Leave a comment

Yhteystiedot

Valokuvaaja Risto Kuittinen
Y-Tunnus: 2401275-1
Kotipaikka: Joensuu

Sähköposti: ristokui(ät)gmail.com

Lue lisää kuvaajasta

Facebook